MUAMMER KARADAŞ (KISA ÖZYAŞAMÖYKÜSÜ)


MUAMMER KARADAŞ

 


13 Aralık 1960’ta Kastamonu'nun Tosya ilçesine bağlı Aşağıkayı Köyü'nde doğdu. İlkokulu burada bitirdi. İlkokulu bitirdiği yıl (1973), bütün köy bir yangınla ortadan kalktı. Ortaokula, bir yıl gecikmeyle Tosya’da başladı. Ortaokul ikinci sınıfta 'parasız yatılı' sınavını kazanarak öğrenimini Kastamonu’da sürdürdü.  Liseyi Ankara’da Tapu ve Kadastro Meslek Lisesi'nde bitirdi(1977). Liseyi bitirir bitirmez Rize'ye Kadastro fen memuru olarak atandı. Burada bir yıl çalıştıktan sonra G.Ü. Gazi Eğitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü'nü kazandı (1981). Okumak için memurluktan istifa etti ve bu okulu büyük ekonomik ve psikolojik zorluklar içinde 1987'de bitirdi. Öğretmen olarak ilk ataması Diyarbakır'a yapıldı. Burada iki yıl kadar görev yaptıktan sonra, öğretmenlikten ayrıldı. Ertesi yıl askere gitti. Askerliğini Çaycuma’da asker öğretme olarak tamamladı. Ardından, İstanbul’da 20 yıl kadar sürecek özel dershane serüveni başladı. 2011’de yeniden devlet hizmetine döndü. Üç yıl İnegöl’de çalıştı. İstanbul’da beş yıl Gülten Özaydın Çok Programlı Anadolu Lisesi’nde çalıştıktan sonra, Çeşme (İzmir) Hacı Murat Hatice Özsoy Anadolu Lisesi’nde (2019 – 2020) Türk Dili ve Edebiyatı öğretmenliğini sürdürmektedir.

 

Şiir yazmaya ortaokul birinci sınıfta başladı. İlkokuldayken babasının tozlu raflarda duran, uyaklı ama ölçü bilinci olmadan yazılmış çok lirik destanlarıyla karşılaştı. İlkokul öğretmeni ise iyi bir şiirseverdi (İsmet Kaya). Hemen her gün derslerde şiirler okurdu. Buna kendi içedönüklüğü ve kitaplara duyduğu büyük ilgiyi de eklersek tam anlamıyla bir şiirsel atmosfer içinde yetiştiği söylenebilir. Ortaokul 1. Sınıfı Tosya Ortaokulu'nda okurken. Türkçe Öğretmeni Namsel Uslu ondaki şiir yeteneğini sezdi ve önünü açacak birtakım adımlar attı. Sonraki yıllarda şiir yazmayı sürdürdü; ancak onun bu hevesi politik çabalarının gölgesinde kaldı. Ta ki üniversite yıllarına kadar. İlk şiiri 1983'te Yarın Dergisi'nde yayımlandı. Ardından değişik dergilerde şiirler yayımladı. Varlık'ta «Şiire Armağan» genel başlığı altında denemeler de yazmıştır.

 

1984'de Yeni Türkü Yayınları Şiir Yarışması’nda «övgüye değer şair» olarak değerlendirildi. 1986'da Ankara Tabipler Odası'nın düzenlediği “Barış” konulu şiir yarışmasında «ikincilik», 1987'de Akademi Kitabevi «Şiir Başarı Ödülü» verildi.

İlk şiir kitabı  «Aşkta Sakınmak Olmaz» (Cem Yayınevi), 1988, İstanbul;

İkinci şiir kitabı “Bir Tetik Boşluğunda” (Öteki Yayınevi), 1998, Ankara;

Üçüncü şiir kitabı “Bütün Zamanların Yabancısı” (Yeni Yazı Yayınevi) 2012, İstanbul;

Dördüncü şiir kitabı “Issızlıklar, Yalnızlıklar, Umarsızlıklar” (Öteki Yayınevi) 2017, İstanbul;

Beşinci şiir kitabı “Uzun Bir Siyah” (Toplu Şiirler Kitabı “YİTİK YANKI” da yer aldı.) (Klaros Yayınevi) 2020, İstanbul’da yayımlandı.

Toplu Şiirler “YİTİK YANKI” (Klaros Yayınevi) 2020, İstanbul’da yayımlandı.

“GİBİ YAŞAMAK” (Roman) (Klaros Yayınevi) 2020, İstanbul’da yayımlandı.

Ayrıca 1997’de, ders kitaplarındaki yanlışları sorgulayan, Gülsün Özakın (Kaya)’la birlikte hazırladıkları “Ama Öğretmenim Bu Yanlış/Zalim Terbiye” adlı inceleme kitabı yayımlandı (Kora Yayın).

 





2016 - 2017 eğitim - öğretim yılında yönetmen ve uygulayıcı olarak öğrencilerle CİMRİ (Moliere) adlı klasik güldürüyü hazırladı ve oynadı.

2017 – 2018 eğitim - öğretim yılında yönetmen ve uygulayıcı olarak öğrencilerle MÜFETTİŞ (N.V. GOGOL) adlı klasik güldürüyü hazırladı ve oynadı.

2018 – 2019 eğitim - öğretim yılında yönetmen ve uygulayıcı olarak öğrencilerle BİR EVLENME  (N.V. GOGOL) adlı klasik güldürüyü hazırladı ve oynadı.

Yorumlar

İzleyici Neye Bakıyor?